neděle 6. června 2010

Caberg Sintesi

Tak jsem si pořídil helmu. Ne, že bych předtím helmu neměl, ale... Brýlatí vědí. Není větší otrava, než třeba na pumpě - nejdřív najít místo, kam dám rukavice, aby nespadly. Pak vytáhnout brýle z helmy (kroutí se, nejde to, tahá to za uši...), někam je odložil, aby se - nepoškodily, nespadly z moto, nezašpinili se. Pak sundat helmu. Někam helmu odložit, aby nespadla, zároveň také někde odložené brýle. Stáhnout bavlněnou kuklu, nasadit brýle. Odložit někam kuklu, aby nespadla a neušpinila se. A pak konečně natankovat. Pak vzít helmu a jít zaplatit, držet ji tak, aby se neobouchala někde o hrany etc etc... A pak zas vše znova v opačném pořadí. A hlavně nakonec bojovat s brýlemi a nějak je usadit do helmy. A co třeba výlet? Velký výlet. Je potřeba poradit se s kolegou někde u křižovatky, zeptat se domorodce, kudy dál. A musí se hulákat z helmy.... :-)

Začal jsem se rozhlížet po vyklápěcích helmách. Podmínky - aby byla maximálně vhodná, či přímo určená pro brýlaté. Aby se nemlžila. Když budou sluneční integrované brýle, je to plus, ne ale podmínka. Hlavně aby netlačila, šla pohodlně nasadit a hlavně - aby do ní nefoukalo, kudy nemá a aby nehlučela!

Tak jsem obrazil asi během měsíce několikero obchodů a zkoušel a zkoušel.... Zjistil jsem, že to není jednoduché na moji bramboru "sehnat" to, co chci. Pominu tedy občas "přemlouvání" prodavačů, že vyklápěčků nééé, ať si koupím tu integrálu, co mají skladem... Sakra, oni brejle neměli a já chtěl vyklápěčku, ne integrálu! :-) Pikantní nejvíce byla jedna nejmenovaná autorizovaná prodejna s helmami Nolan. Poté, co jsem chtěl zkusit Nolan N90, mi řekli, že né, že ta je obyčejná, že tu mi nedoporučují a vůbec, že ji vlastně nemaj a ať zkusím Nolan N 103. Pominu, že N90 se mi líbila a byla i levnější. Tak mi dali N103. Tlačila na bradu. Říkám díky, to nebude ono. A slečna prodavačka říká - to nevadí, tak si vemte - já nevím, jak se ten model jmenuje, řekněme "X" - vemte si "X", to je lautr to samé, co N 103, jen to není vyklápěcí. Já na to, že přece chci vyklápěcí a navíc N 103 mě tlačí do brady, tak asi "X", které je "lautr to samé" lepší nebude.... 


Vyzkoušel jsem tedy Nolan, Vemar, Shoei, LS2, Held, Shiro a pytel dalších, jména jsem už zapomněl. A nakonec- famfára - Caberg Sintesi. Padla jak prdel na hrnec. No dokonale!!! Vlastně jsem se vrátil po letech zpět ke značce Caberg (měl jsem kdysi Caberg J1, vyklápěčku). Hned jsem se cítil jako doma. Netlačila, seděla pevně a netlačila následně ani po několikahodinovém výletu, nefoukalo, nemlžilo... Takže díky, Bikerscrowne :-) BTW - po složení kauce helmu půjčili, aby ji ozkoušel přímo na svém moto na dálnici, co je vedle nich.









Helma se mi při zkoušení v prodejně moc líbila, seděla mi lépe, než Caberg Justissimo, cena - no, není malá, 6.990,- Chtěl jsem ale stříbrnou barvu (dle webu je černá metalíza, černá matná, stříbrná, bílá, metalicky šedá a "shadow" - taková počmáraná :-) ). Na prodejně mi řekli, že jen černá mat a metalíza. Tak jsem volal k dovozci (což je sám Bikerscrown) a smůla - do CZ jen ty 2 barvy :-( Takže tedy černou metalízu, no proč ne, hodí se k jakémukoliv oblečení a motocyklu. Ostatně, třeba obchod Louis na svém webu má zase v nabídce jen černou matnou myslím a šedou.

Nejdřív negativa. Helma je docela těžká. Údajně 1.750 g +/- 50 g. Podle mě tedy spíše 1.900 g. A to je asi jediné negativum. Helma se vyrábí s 2 velikostmi skořepin (XS-L a XL - XXXL). Materiál ABS. Plně vyjímatelná pratelná výstelka, tvarovaná přímo pro nositele dioptrických brýlí! A skutečně nad tím někdo přemýšlel!!! Opravdu výstelka brýlím nikde nepřekáží!  Viz obrázek a červená část s logem brýlí. Navíc větrání je skutečně promyšlené, takže se nemlží v chladnu (ráno, déšť etc.) nejen přední plexi, ale ani dioptrické brýle. Větrání je velmi funkční, netrpíte průvanem, ale skutečně přilba ventiluje a nemlží se. Bradová část má pro zacvaknutí kovové zámky. Je aretovaná v dolní poloze a i v horní poloze. A pozor: přilba je homologovaná nejen jako integrální, pro jízdu se zacvaklou "bradou"dole, ale i jako "jet" přilba s odklopenou a zaaretovanou bradou v horní poloze!


Odklopná brada má zespod ochranný límec, takže vám nefouká na krk a spodem do obličeje, materiál je to příjemný, který nijak netlačí do krku, mě to pasuje akorát. Nosový deflektor je součástí vnitřního polstrování. Vnitřní polstrování je velmi příjemné, chladící, tvarované pro brýlaté a pro snadnou ventilaci hlavy. Otvírání brady je uzpůsobeno tak, že toto lze velmi snadno zvládnout v rukavicích a je intuitivní. Nejprve stisknete tlačítko na bradě - odjistí se zámky  (stlačit např. bokem ukazováčku), palec se zapře za výstupek vespod bradové části, brada se "povytáhne" směrem vpřed, odaretuje se a odklopí se nahoru, kde zase "zapadne" zpět a zaaretuje se v odklopené poloze.

Přilba má integrovanou sluneční clonu. Dostatečně odfiltruje i prudký sluneční svit, nepřekáží dioptrickým brýlím a při jízdě mi zacloní nepříjemné světlo a při sklopení očí vidím nezkresleně, tedy nezatmaveně palubku svého CBF. Hrana tmavého plexi neláme světlo a neobtěžuje. Sluneční clona má své ovládání vzadu na helmě, je zaaretovaná v obou krajních polohách. 

Ventilace má své vstupy na bradě pod plexi a nahoře na "čele", je velmi účinná, avšak nikoliv nepříjemná, lze velmi snadno ovládat i v silných rukavicích.

Plexi helmy je čiré, velmi vykrojené, takže je z helmy velmi dobrý výhled, vč. jistého periferního vidění. Lehce se ovládá, při zacvaknutí dobře těsní. Jediná jeho nevýhoda - díky náznaku tvaru "V" při dešti, při stání a nezacvaknutém plexi může stéci pár kapek vody na vnitřní stranu plexi. Stalo se, nijak ale nečiní problém.

Zapínání helmy je obvyklé, jako u dalších modelů Caberg, resp. snad shodné, jako má nyní drtivá většina helem na trhu.

Helma již prokázala své kvality jak při ranních cestách (kolem 6 hod ráno), kdy bylo cca 3°C, v dešti vč. jízdy po dálnici a městem, v silném větru, v městských kolonách atd. Nemlží se, nefouká do ní, nehučí ani v 200 km/h. Takže já sám jsem velmi spokojen a doporučil bych za sebe tuto helmu případným zájemcům. Hmotnost kupodivu není při jízdě nijak na obtíž, spíše to překvapí při nasazování helmy.

Test helmy webu webbikeword je zde a doporučuji jej k přečtení (Google překladač třeba pomůže), jsou tam i názorné fotografie. Video tady.

Aktualizace - helmu už nemám. Reklamace slunečního plexi a vrácené peníze.