neděle 17. ledna 2010

Seiko SKX009K1


Dnes se podělím o moje dojmy z hodinek Seiko SKX009K1. Jsou to "diversky" s udanou vodotěsností WR200m, tedy vhodné i pro běžné potápění, automatickým nátahem a s kovovým tahem, který Seiko označuje jako "jubilejní".




Hodinky jsem zakoupil jako víceméně nové. Předchozí majitel je zakoupil přes internet v zahraničí, tipuji, že v tomto e-shopu a dle jeho slov si je vzal asi 10x na ruku a nezvykl si na ně. Přes moje oblíbené fórum Chronomag jsem je zakoupil před koncem roku 2009. Nenesly žádné známky nošení, délku kovového tahu na moji ruku jsem jen upravil posunutím osičky ve sponě tahu. Tah je příjemný, relativně dosti ohebný - výhoda, že se hodinky s tahem na ruce nepříčí a neškrábou. Skládá se z plných kartáčovaných článků (masivní "poloválečky"), které jsou spojeny leštěnými "plechovými" spojkami. Pouzdro je svrchu matné, na bocích leštěné se zvláštně vyleštěnými bočními hranami. Korunka je na pozici 4 hod, chráněná výstupky pouzdra. Pouzdro se jakoby směrem k dýnku kónicky zužuje. Dýnko je zdobeno reliéfem, typickým pro "scuba" hodinky Seiko. Je šroubovatelné, plné. Korunka je taktéž šroubovatelná. Sklo firma uvádí jako "Hardlex", mělo by se jednat tedy zřejmě o tvrzené minerální sklo.

Výplně ruček a indexy jsou vyplněné a pokryté luminiscenční vrstvou Lumibrite, která zaručuje nadprůměrnou luminiscenci za tmy a zhoršených světelných podmínek. Jsou-li hodinky běžně na světle (denní je vhodnější), pak bez problému ráno, např. v 6 hod, zjistíte, kolik je hodin. Luminiscence je rozhodně výraznější, než u mých Hanowa swiss military a vydrří i déle, než u mých bývalých leteckých hodinek Steinhart pilot.
Hodinky mají otočnou lunetu, aretovanou jednosměrně, s jemným, ale výrazným chodem. Na lunetě je luminiscenční bod na pozici 12. Diametr hodinek bez korunky je 42 mm, šíře tahu je u pouzdra 22 mm a postupně se ke sponě zužuje. Průměr ciferníku 31 mm.

 Hodinky jsou osazeny automatickým kalibrem Seiko 7 S 26 s 21 kameny. Frekvence kmitů je 21.600 za hodinu, magnetická resistance je 60 gaussů, rezervu nátahu mohu jen odhadovat, nevím ji přesně, ale tipuji na min 36 hodin. Jsou-li nošeny i jen pár hodin denně (6-8 hod), postačuje to k jejich trvalému chodu. Kalibr neumožňuje ruční dotažení. Kalibr zobrazuje klasicky čas vč. vteřin a dále den v měsíci a den v týdnu, přičemž sobota je tištěna modře a neděle červeně. Kalibr umožňuje zrychlené překlápění data/dne. Hacking (zastavení vteřinovky) hodinky nemají. Přesnost je aktuálně + 12s/den, zvážím jejich přesnější seřízení u hodináře na vibrografu, neboť odchylka je konstantní, ať jsou nošeny / leží na stolku a bez ohledu na jejich polohu. Lze tedy předpokládat, že si poté udrží přesný chod v řádech vteřin do + každý den.

Hodinky jsem pořídil pro sport, jízdy na moto, koupání a podobně, přece jen, quartzové Hanowa mi nemohly nahradit pocit mechanického měření času :-) Byť nutno podotknout, že hodinky Seiko SKX 009 tikají velice potichu. Jsem s nimi velmi spokojen, i diametr hodinek, ze kterého jsem měl strach, že jej budu vnímat jako malý, mě přivedl zpět k běžným velikostem hodinek. Tyto "potápky" mi otevřely cestu k japonské značce Seiko a staly se příčinou, proč nezůstalo (a asi nezůstane) pouze u jednoho modelu této značky. Jen upřesním, že Seiko s písmenem K značí výrobu v továrně Seiko mimo Japonsko (tuším, že buď Korea, či Malajsie), u japonské produkce je písmeno K u těchto hodinek nahrazeno "J". Značka Seiko produkuje i širokou řadu modelů, určených pouze domácím, t.j. jponským zákazníkům (evropský či americký zákazník má tedy smůlu). I musel jsem tedy začít uvažovat i nad jedním pouze japonským modelem (v originále "日本の" :-) ). Ale o tom až příště. Seiko SKX mohu pouze a jen doporučit. Jejich tvar a provedení umožňuje nošení pod volnými i těsnými rukávy, sportovní vzhled a uměřenost dovoluje jejich nošení jak na sport, na volné chvíle, nebo i k příležitostem formálnějším, chcete-li prezentovat své spíše sportovní založení. Perfektní čitelnost a odolnost jsou pak vlastnosti jim přímo vrozené.


Všem pěkný, dnes zasněžený den.