neděle 24. ledna 2010

Seiko Alpinist SARB 059

Moje nejoblíbenější hodinky :-)

Před koncem roku 2009 jsem dospěl k závěru, že na denní nošení nutně potřebuji hodinky, které budou společensko-sportovního rázu. Tedy jak k maskáčům, tak k obleku. A aby něco přežily. Proto WR min 100m. Jasně, že mechanické, asi bude vhodný automat. Podmínkou byla čitelnost a přehlednost ciferníku a luminiscenční ručky + indexy. Na Chronomagu se rozebíraly Seiko Alpinist, včetně nového modelu. Když jsem si jej na fotkách prohlížel, byl jsem ztracen... Takže všechny hodinky, co byly doma, šly do světa (nechal jsem si Hanowa a Seiko "Pepsi", co byly na cestě). Jejich prodej umožnil napsat Mr. Katsu Higuchimu a udělat objednávku.

Hodinky objednány 23.12.2009, zaplaceny Paypalem. 24.12. bylo v Japonsku zavřeno, 25.12. byly v 14.12. hod. jap.času podány na poštu v Oita, prefekt. Fukuoka, 26.12. v 1.44 hod místního času dorazily do Fukuoky, v 3. 33 hod prošly vnějším celním úřadem a frčely do CZ. 29.12.2009 v 9.28 dorazily na příchozí CZ celní úřad Praha 120 (pošta Pha 5), kde v 9.31 hod byly předány k celnímu řízení a v 10.21 hod byly celně propuštěny a předány k dodání. Doručeny dne 30.12.2009 v 12.05 hod :-)

Na vysvětlení - firma Seiko produkuje modely jak celosvětově nabízené, tak i modely, určené a prodávané pouze na japonském trhu. Asi proto, že ti cizinci zvenčí by stejně neocenili tu krásu a dokonalost a tak proč jim to cpát pod nos, že :-D

Z úžasného a solidností proslulého obchodu pana Katsu Higuchiho se tedy objednali Seiko Alpinist SARB 059, model určený pouze pro japonský trh.

Hodinky mají ocelové pouzdro (téměř podobné modelům SKX, resp. zjevně shodné s odlišnou úpravou leštění a hran) s průměrem 42 mm bez korunky, výška pouzdra je 13,1 mm. Pouzdro je leštěné z boku a ze spod, nahoře broušené. Hrany styku těchto ploch jsou dokonalé. Korunka na pozici 4 je chráněna (jako u SKX) výstupky a je šroubovací, signovaná písmenem "S". Pouzdro má otočnou lunetu s vyznačením desítek minut a se stupni (0-360°). Dýnko hodinek je plné, šroubovací, s popisky. Tvar lunety chrání hardlexové sklíčko hodinek před možným poškozením. Sklíčko je lehce konvexní.


Ciferník je při bežném pohledu černý, pod určitým úhlem či dopadem světla tmavě zelený (něco jako British racing green). Natištěné jsou stříbrně indexy minut. Nápis Seiko je stříbrný, plastický, popisky (automatic, 23 jewels, 20 bar) jsou bílé. Indexy hodin a 5minut jsou plastické, stříbrné, vyplněné shodně s ručkami luminiscenčním materiálem Lumibrite, bílé barvy. To zaručuje nadstandardní luminiscenci za šera a tmy, stejně, jako u potápek "Pepsi" SKX a to tak, že ráno přečtete snadno, kolik je hodin. Na vnitřní lunetě jsou oranžově vytištěny "ground to air emergency signal code" se stříbrnými popiskami. No, kdybych někde ztroskotal  (při cestování v Alpách? Nebo jako Robinson?), vím, co mám z klacků či kamenů poskládat ;-) Nicméně, ony oranžové kódy příjemně  doplňují jinak tmavý ciferník. Ciferník je velmi přehledný, snadno odečte každý, kolik je hodin, ať už má zrak jakýkoliv. Na pozici 3 je jen částečně natištěn index, luminiscenční index chybí, je zde okénko data.

Ručky jsou s leštěným okrajem, část u osičky je matně černá, olemování luminiscenční části vteřinovky je bílé.


Hodinky jsou osazeny in house kalibrem Seiko 6R15. Automatický nátah, 23 rubínů, rezerva chodu 50 hod. Přesnost dle ohlasů je srovnatelná či lepší než u etalonu třídy - ETA 2824 od Swatch group. Kalibr má hacking (zastavení vteřinovky), zrychlené překlápění data a umožňuje manuální dotažení korunkou. Frekvence kmitů myslím o něco více jak 21 tis./hod, přesněji - nechce se mi jít pro manuál ;-)


Kovový tah je plný, nikoliv ze skládaného plechu, nerez, se sponou a pojistkou. Nečinilo mi problémů upravit jeho délku doma. Šíře je 22 mm u pouzdra a postupně se ke sponě zužuje. Tah je stylu "oyster". Jeho opracování a provedení je precizní.

Hodinky mají udanou vodotěsnost 20 bar, tedy i na běžné rekreační potápění (ale na to jsou lepší jistě hodinky s oranžovým ciferníkem a extenzí přes neopren).


Hodinkám běžně stačí cca půl dne k jejim natažení, aby běžely přes noc až do rána. Přesnost hodinek je stabilní - dělají trvale téměř + 12s/den bez ohledu na polohu, ve které jsou uloženy v noci. To znamená, že pakliže si tuto odchylku udrží, po jejich "záběhu" je ponechám seřídit na vibrografu u hodináře a budou to zřejmě velmi přesné hodinky. Nebo to nechám být, tato odchylka mě moc nepálí.

S hodinkami jsem nadmítu spokojen. A jestli časem budu snad potřebovat další, obávám se, že to budou jen z koncernu Seiko ;-)

Všem pěkný den.